Counseling Lelystad

Mijn specialisaties

foto

Rouwverwerking bij verlies van een partner, kind of ouder

Een verlies van een naaste is altijd een groot verlies. Ieder ervaart dit op een eigen en persoonlijke wijze. De meeste mensen vinden zelf de kracht om hun leven weer een nieuwe invulling te geven. Toch komt het ook heel veel voor, dat de verwerking van je verlies langer duurt dan je verwacht en dat het moeite kost om je leven weer op de rails te krijgen. Dan is het goed om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Dat kan met een goede bekende, vriend of familielid. Maar niet altijd zijn die beschikbaar. Dan kan het een goede keuze zijn om een rouwcounselor te raadplegen.

De rouwcounselor geeft je inzicht in het proces dat je doormaakt en geeft je informatie over wat er kan gebeuren in een rouwproces. Hoewel iedereen het rouwproces op een eigen wijze doorloopt, kan het helpen om te weten wat je kunt tegenkomen. In het begin is er vaak een grote shock. Het leven is onwerkelijk en je voelt je lusteloos. Het lijkt alsof de overledene nog in de buurt is. Allerlei emoties kunnen optreden. Er kan een periode van boosheid zijn, van schuldgevoel, van berusting en acceptatie. In het begin lijkt er een onpeilbare leegte te zijn. Rouwen betekent het weer opnieuw zingeven aan je leven. Nu op je eigen persoonlijke manier. In het rouwproces vind je stap voor stap nieuwe invullingen voor je leven en leer je de draad weer oppakken.

Verliesverwerking op het gebied van je lichaam en je gezondheid

Een verlies kan vele vormen aannemen. Door een ongeluk raak je gehandicapt. Door een ziekte ben je ineens erg beperkt in je mogelijkheden. Het kan zijn dat je te horen hebt gekregen, dat je niet lang meer zult leven. Leven met een beperking is moeilijker dan de meeste mensen denken. Ook dan ervaar je allerlei gevoelens tot er na een tijd een berusting en acceptatie komt. Een goede begeleiding hierbij kan je helpen om de draad van het leven wat sneller op te pakken

Verliesverwerking op het gebied van je werk

Je bent onverwacht je werk kwijtgeraakt door een reorganisatie. In het begin ben je optimistisch en solliciteer je erop los. Na een tijdje komt er een terugslag. Het loopt niet zoals je gehoopt en gewenst had. Het wordt tijd je te herbezinnen op je situatie en je leven. Ook hier kan deskundige raad behulpzaam zijn.

Verliesverwerking door een burnout

Lang heb je super gepresteerd. Je was altijd bereid er nog een schepje op te gooien. Je negeert signalen van je lichaam en pept je nog wat op. Tot, ineens, je lichaam ermee ophoudt. Het lukt niet meer, de wilskracht is weg, je kunt je niet meer concentreren en je bent oververmoeid. Altijd lukte het om te presteren en nu ineens niet meer. Ook nu is een nuttig om hulp in te roepen, die je laat begrijpen in welk proces je zit en je helpt om er stap voor stap weer bovenop te komen.

Persoonlijke groei

Van nature hebben we de neiging om ons te ontwikkelen. Als we groeien voelen we ons goed. Voor persoonlijke groei kijken we niet naar wat je beperkt, maar stimuleren we je talenten en je mogelijkheden. En dan kijken we hoe je die optimaal kunt benutten. Het gaat om het evenwicht tussen wat je kunt en wat je wilt. Als je de juiste balans weet te vinden in je leven zul je je het meest prettig voelen. Meer?

Spirituele groei

Een stap verder ga je, als je ook in staat bent, om vanuit je diepere kern, je innerlijke levensbron te functioneren. Je gaat dan voor een volledig leven, waarin je lichaam, je geest en je ziel in evenwicht zijn en alle drie in harmonie samenwerken. Je ziel bevat je innerlijke kracht, je levensenergie. Op die innerlijke harmonie kun je altijd terugvallen in tijden van nood en als je energie nodig hebt, kun je er altijd uit putten. Meer?

Meditatie

Om met je diepere zelf in contact te komen en om dit zo te ontwikkelen, dat je er in je dagelijkese leven gebruik van kunt maken, helpt meditatie. Zelf ben ik een voorstander van Transcendente Meditatie, een eenvoudige en moeiteloze manier om in contact te komen met je diepe innerlijk en dit verder te ontwikkelen. Meer?


Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

© 2016 Counseling Lelystad